حضرت علی(علیه السلام) در معرفی خود به خوارج فرمودند : «َانَا زَوجُ البَتُولِ سَیِّدَةِ نِسَآءِ العَالَمِنَ … وَ رِیحَانَةِ رَسُولِ اللهِ(صلی الله علیه و آله و سلم)» .
حضرت امام (رحمة الله) درباره ی ریحانه ی نبوی فرمودند : «فاطمه زهرا(سلام الله علیها) زنی که در حجره ای کوچک و خانه ای محقّر ، انسان هایی را تربیت کرد که نورشان از بسط خاک تا آن سوی افلاک و از عالم ملک تا آن سوی ملک اعلی می درخشند» .
شناخت ابعاد شخصیتی کوثر حیات - حضرت فاطمه زهرا(سلام الله علیها) - که سوره «هَل أَتَی» آیه «مُباهِلِه» و حدیث «کِسَاء» در مورد او و خانواده اش نازل شده ، از حوزه درک و فهم قاصر و محدود ما فراتر است . اما نکته ی قابل دقت در این عرصه - که دیده عقل را مبهوت می کند - قدرت این بانوی بزرگوار ، در جمع کردن ابعاد مختلف و گاه در ظاهر ناسازگار با هم است . ایشان در عین زهد و عدم دلبستگی به دنیا ، برای دفاع از حقیقت و ولایت ، خطبه ی فدکیّه می خوانَد . در همگامی با شوی خود و رعایت اصول شوهرداری ، بهترین یاور برای مولای خویش در طاعت پروردگار است . و در دعاها شبانه خویش خیرخواه همسایگان . در این مورد مقام معظم رهبری (مدظله)می فرماید :
«در زندگی معمولی این بزرگوار ، یک نکته ، مهم است و آن جمع بین زندگی یک زن مسلمان ، در رفتارش با شوهر و فرزندان و انجام وظایفش در خانه از یک طرف و بین وظایف یک انسان مجاهد ، غیور و خستگی ناپذیر در برخوردش با حوادث سیاسی مهم ، بعد از رحلت رسول اکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) که به مسجد می آید و سخنرانی و موضعگیری و دفاع می کند و حرف می زند و … هم چنین از جهت سوم ، یک عبادتگر و بپادارنده نماز در شب های تار و قیام کننده للهِّ و خاضع و خاشع برای پروردگار است و در محراب عبادت ، این زن جوان مانند اولیای کهن الهی ، با خدا راز و نیاز و عبادت می کند . این سه بُعد را با هم جمع کردن ، نقطه درخشان زندگی فاطمه زهرا(سلام الله علیها) است» .
و این جمعِ فضایل در فاطمه زهرا(سلام الله علیها) است که او را آیینه ی حُسن نمای جمال حق قرار داده تا آن جا که رسول گرامی اسلام(صلی الله علیه و آله و سلم) فرمودند : «لَو کَانَ الحُسنُ شَخصاً لَکَانَ فَاطِمه» .
اگر نیکویی در قالب شخصی جلوه می نمود ، هر آینه آن شخص فاطمه(سلام الله علیها) بود . این فضایل و مناقب در طول زمان به طُرُق مختلف بیان شده و هماره علما و بزرگان و مراجع ، همگان را به اُسوه پذیری از این یگانه ی عالم فراخوانده اند . برای نمونه حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی (مدظله) در سخنان ، پیام ها و حضور در مجالسی که برای بزرگداشت سرور بانوان بر پا گردید ، بیاناتی ارائه نموده اند ، که به طور اجمال می توان به موارد زیر اشاره نمود :
«حضرت زهرا(سلام الله علیها) دارای شخصیتی ذو ابعاد هستند ؛ که می توان در مورد هر یک به تفصیل سخن گفت ؛ از چند منظر هم می توان شخصیت ایشان را مورد بررسی قرار داد که یکی از آن ها شخصیت قرآنی اوست . در احادیث اسلامی هم شخصیت والایی برای حضرت زهرا(سلام الله علیها) ترسیم شده و علاوه بر این ، روایات تاریخی فراوانی هم در مورد ایشان وجود دارد که جایگاه رفیعشان را نشان می دهد . در نهج البلاغه هم روایاتی وجود دارند که از آن طریق هم ، می توان پی به وجود شخصیت والای فاطمه زهرا(سلام الله علیها) برد» .