حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها می فرمایند:پروردگار!بزرگوارا!به حق پیامبرانی که آنها را برگزیدی وبه گریه های حسن وحسین در فراق من،از تو می خواهم گناهکاران شیعیان من وشیعیان فرزندان مرا ببخشایی. در دعای دیگری می فرمایند:بار خدایا1از من ،پدر ومادرم را جزای خیر بده ونیز هرکسی را که نعمت وحقی بر گردنم دارد به بهترین وجه جزا عنایت فرما.
مفهوم شناسی دعا
دعابه خواندن ،وحاجت خواستن واستمداد است وگاهی مطلق خواندن از آن منظور است.ودر اصطلاح عبارت است از خواستن حاجت از خداوند متعال.واژه دعا ودیگر مشتقات آن در قرآن مجید تقریبا در 13معنا به کار گرفته است که از جمله آنهاخواندن،دعا کردن،خواستن از خداوند،ندادادن،صدازدن،دعوت کردن به چیزی یا به سوی کسی،استغاثه ویاری خواستن،عبادت و..می باشد. دعا در فرهنگ قرآن وروایات انسان همواره نیازمندارتباط با پروردگارخویش است /اوموجودی است ضعیف که با ارتباط باپروردگارخویش می تواند به کمال آرامش برسد.انسان با این ارتباط ،خودرادر کنار قدرتی بی انتها مشاهده می کندوبا این پشتوانه ،مسیر موفقیت را می پیماند. ارتباط با خداوند کار دشواری نیست چراکه او به ما نزدیگ است وبه پیامبرش فرمود:هنگامی که بندگانم از تودرباره من می پرسند بگو من نزدیکم بسیار نزدیکتر از آنچه می پندارید(بقره 186) خداوند در قرآن به بندگان دستور دعا داده ووعده اجابت فرموده.دعا مخصوصا دعای معصومان سرشار از درس های تربیتی است.امام کاظم می فرمایند:هرگاه فاطمه سلام الله علیها دعا می کرد؛برای زنان ومردان مومن دعا می کردوبرای خود دعا نمی کرد،به او گفته شد:چرا شما برای مردم دعا می کنیداما برای خودتان دعا نمی کنید؟فرمود اول همسایه آن گاه خانه. زیدبن صانع می گویدکه به حضرت صادق علیه السلام عرض کردم برای ما دعا کن پس فرمود:خدایا روزی ایشان کن راستگویی وامانتداری ومحافظت بر ادای نمازها را،بار خدایا اینان سزاوارترین خلق تو هستندکه این کاررادرباره آنها انجام دهی بار خدایاآن رادرباره آنان انجام ده.
سفارش به دعا برای والدین
در دین اسلام در خصوص دعا برای پدر ومادر سفارش ویژه ای شده است چه پدر برای فرزند دعا کندوچه فرزند برای پدر دعا کند.سوره نوح آیه 28:پروردگارا روزی که حساب برپا می شود،بر من وپدرم وبر مومنان ببخشای.در ایه 28سوره نوح می فرمایند:پروردگارا،من وپدرومادرم وهر مومنی که در سرایم درآید وهر مرد وزن مومنی را ببخشای. در آیه 24اسراآمده است:بال های تواضع خویش را از سر دوستی ومحبت در برابر پدر ومادر بگستران وبگو پروردگارا!آنان را موردرحمت خویش قرار ده،همان گونه که آنهامرادر گوچکی تربیت کردند.خداوند در باره پدر ومادرامر می کندکه آنها را این طور دعا کنید.
سفارش به دعا برای برادر مومن
در یک دسته از روایات جدای از رابطه پدر ومادر با فرزند،دعابرای برادر مومن را مطرح کرده است.امام باقر فرمود:سریع ترین دعا به اجابت ،دعای برادر برای برادرش است. امام صادق از قول رسول خدا فرمود:هرکس بگویدخداوندامردان وزنان مومن را بیامرز،خداوند در برابر هر مومنی که از زمان آفرینش حضرت آدم تا پرپایی قیامت خلق فرموده یک کار نیک برای او می نویسد ویک گناه اورا محو می فرماید ویک درجه اورابالا می برد.
دعای حضرت زهرا در حق دیگران
در روایات متعدی از شیعه وسنی نقل شده است که سرور زنان دوعالم در لحظه های وابسین دست به دعا وزبان به ذکر خداوند مشغول داشته بود ،اما باز در آخرین دعا محبت خدایی اومشمول شیعیان وپیروان اسلام بود ودر حق گناهکاران وخطاپیشگان امت اسلامی دعا می کرد وطلب مغفرت برای آنان از بارگاه حق داشت.دعایی که اول بحث مطرح شد دعای لحظه شهادت حضرت بود.
ندای خدا از عرش خطاب به شخص دعا کننده در حق دیگران
امام صادق فرمود:اگر شخصی پشت سر برادر مومنش برای او دعا کنداز عرش ندا می شودبرای تو صد هزار برابر مثل اوست.اگر همین چیزی راکه برای برادر مومنش خواست برای خودش می خواست تنها یکی بود .بنابراین آیا صد هزار تضمین شده بهتر است یایکی که معلوم نیست مستجاب شود یا نه! پس اگر من برای خودم دعا می کردم یکی بود؛آن هم یک چیزی که نمی دانستم آیا به هدف اجابت می رسدیا نه،ولی دعای برای غیر صد هزارتایی است که پشتوانه دارد وپشتوانه آن خود خداوند است که آن را ضمانت کرده است. حضرت فاطمه نیز در سیره خود چگونه سخن گفتن با خداوند ودعا کردن را به آیندگان آموخت .اودر دعا همه را بر خود مقدم می داشت.