در زمانه ای که تکنولوژی نوین رایانه همگام با اینترنت پله های ترقی را به سرعت طی می کند و نرم افزارهای گوناگون و موتورهای جستجوی قوی، دسترسی به متون دیجیتال را به آسان ترین شکل ممکن مهیا ساخته است
ضرورت ایجاد بانک های اطلاعاتی در بردارنده مجلات و کتب امری اجتناب ناپذیراست که بسیاری از مؤسسات دولتی و شخصی را بر آن داشته است تا در این راه قدم بردارند و با ایجاد آن خدمات قابل ملاحظه ای را به کاربران ارائه دهند. اما کمتر پایگاهی است که اهمیت سابقه مجلات را مد نظر قرار داده و اقدام به تهیه و درج تمام شماره گان مجلات جدید و قدیم نموده باشد.
پایگاه مجلات تخصصی علوم اسلامی و علوم انسانی نور (www.noormags.com) که پایگاهی ناشناخته است، تنها پایگاهی است که اهمیت این امر را حس کرده و با صرف هزینه و زمان بسیار و با تلاش خستگی ناپذیر بایگانی نسبتا کاملی از مجلات جدید و قدیم - که سابقه آن به بیش از یک قرن می رسد - را در اختیار کاربران قرار داده است.
معرفی اجمالی:
پایگاه مجلات تخصصی نور در مهرماه سال 1384 به همت مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی ، در راستای تسهیل و ترویج امر پژوهش و با هدف ایجاد بزرگ ترین بانک مجلات تخصصی علوم اسلامی و انسانی پایه ریزی گردید.
این پایگاه با در بر داشتن 20 هزار شماره مجله از 520 عنوان مجله از یک قرن پیش تا به امروز، و با دارا بودن افزون بر 300 هزار مقاله در 3 میلیون صفحه، به گنجینه ای گرانبها و بستری مناسب برای پژوهش تبدیل گردیده است.
مجلات موجود در پایگاه در 15 گروه دسته بندی گردیده اند:
1- قرآن و حدیث 2- فقه و اصول 3- علوم انسانی 4 –اقتصاد 5- روانشناسی و علوم تربیتی 6- فلسفه، کلام و عرفان 7- اطلاع رسانی و کتابداری 8- حقوق 9- زبان و ادبیات 10- تاریخ 11- تربیت بدنی 12- جامعه شناسی 13- علوم سیاسی 14- مدیریت 15- هنر
در یک نگاه کلی می توان امکانات و قابلیت های پایگاه را در موارد ذیل برشمرد:
الف) امکان دسترسی به مقالات از طریق نمایش، جستجو و صاحبان آثار:
با توجه به پیوند خاصی که بین سه گزینه یاد شده وجود دارد، دسترسی به مقالات به وسیله هر یک از آن ممکن می باشد.
ب) نمایش مجلات به صورت الفبایی و موضوعی:
کاربر می تواند بسته به نیاز خود، با انتخاب حرف مورد نظر، مجلات آن دسته و در نهایت مقالات آن را مشاهده نماید و یا از طریق انتخاب موضوع مورد مطالعه، مجلات زیرگروه آن را فهرست نموده و با گزینش مجله مورد نظر به مقاله دلخواه دسترسی پیدا کند.
ج) نمایش مقالات و نیز امکان ذخیره سازی آن به صورت تمام متن و تمام تصویر (Full Text & Full Image):
از ویژگی های منحصر به فرد پایگاه، تمام متن و تمام تصویر بودن مجله است، به این معنا که تمام صفحات مجله از روی جلد تا انتهای آن اسکن شده در نتیجه شکل واقعی مجله در معرض دید کاربر قرار می گیرد که این امر علاوه بر این که پشتوانه ای برای محتوای آن (Text) می باشد شوق بیشتری را برای پژوهشگر ایجاد می نماید. علاوه بر آن کاربر می تواند مقاله درخواستی را به دو گونه یاد شده نیز ذخیره نماید.
د) امکان جستجو به دو روش ساده و پیشرفته:
با گروه بندی خاصی که بر مقالات از نطر موضوع و جایگاه و نوع مطلب صورت پذیرفته، دامنه و محدوده های گوناگونی فراهم آمده که حاصل آن جستجوی بسیار پیشرفته می باشد که بهترین نتیجه در اختیار کاربر قرار می دهد.
ه) امکان نگارش نقد مقالات و مشاهده نقد دیگران
و) برگزیدن مقالات و مدیریت آن:
به این معنا که کاربر می تواند مقالات دلخواه خود را موضوع بندی کرده و در قفسه مقالات قرار دهد.
Exportیا بایگانی نشانی مقاله در سیستم و یا ارسال آن برای دوستان از طریق پست الکترونیکی، و نیز Importیا اضافه نمودن نشانی مقالات خارج از پایگاه به این قفسه ممکن می باشد.
ز) بانک اطلاعات صاحبان آثار: در این بخش، نام پدیدآورندگان به ترتیب حروف الفبایی به همراه تعداد و موضوعات مقالات هر یک از آنان و نیز امکان مشاهده آن در دسترس قرار می گیرد.
عضویت:
این پایگاه همچون دیگر پایگاه های مفید اینترنتی جهت حفظ حقوق صاحبان نشریه و نیز امکان پشتیبانی از مشترکین خود نیازمند تکمیل و ارسال فرم عضویت که حاوی پست الکترونیکی آنان است می باشد که امکان استفاده کوتاه مدت را به طور رایگان فراهم می نماید و برای تمدید آن خرید کد شارژ لازم می باشد.
یادآور می شود: کلیه مشترکین پایگاه مجلات تخصصی نور می توانند با کلمه و رمز عبور دریافتی، از پایگاه کتابخانه دیجیتال به نشانی: www.noorlib.com که یکی دیگر از پایگاه های مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی می باشد و حاوی 5 هزار جلد کتاب می باشد، استفاده نمایند.
مشاهده شده در پایگاه پویش مرکز مدیریت حوزه های علمیه خواهران