نقش والدین در کمک به کودکان خود برای فراگیری مهارت خواندن ،بسیار مهم است . تا چندی پیش، بسیاری از مردم تصور می کردند آموزش خواندن را باید به طور کامل بر عهده مدرسه ومعلم گذاشت، ولی آخرین بررسی ها نشان داده است که کمک درست والدین در این امر، بسیار به نفع کودکان است.
سفارش ها و راهکارها
1. خواندن کتاب برای کودکان را در سنین پایین آغاز کنید .کودکی که عادت کند با شنیدن داستان به خواب رود، در بزرگسالی نیز نمی تواند از مطالعه کتاب فاصله بگیرد. کودکان از ورق زدن کتاب، از شنیدن صدای کاغذ و از صدای شما وقتی برایشان کتاب می خوانید، لذت می برند.
2. جایی را برای نگهداری کتاب های کودکتان اختصاص دهید .قفسه یا کتابخانه کوچکی که کودک به راحتی به آن دسترسی داشته باشد، وی را تشویق می کند وعادت می دهد که به سراغ کتاب هایش برود.
3. به دور نگهداشتن کودکان از کتاب ها، بیش از اندازه حساسیت نشان ندهید ،ولی به آنها یاد دهید که نباید کتاب ها را پاره یا خط خطی کنند . می توانید کتاب های کودکتان را با پوشش های نایلونی دومانند آن جلد کنید تا عمر بیشتری داشته باشند.
4. از کودکتان بخواهید به تصاویر کتاب های مورد علاقه اش با دقت نگاه کند و داستانش را برای دیگران تعریف کند. در این زمینه، کتاب هایی که تصویری هستند، برای تقویت این مهارت وتشویق کودک به این کار مفیدترند.
5. یک کتاب داستان را بارها و بارها برای فرزندانتان بخوانید یا تعریف کنید . آنها دوست دارند یک قصه را بارها بشنوند وجزئیات آن را بشناسند .هنگام خواندن قصه، گاهی کلام خود را قطع کنید ودوباره ادامه قصه، از فرزندتان چیزهایی بپرسید! اگر او نتوانست پاسخ درست بدهد، اشکالی ندارد ؛مهم این است که ذهن او را درگیر یافتن پاسخ وبه این کار تشویقش کنیم.
6. اگر کودکتان در مورد خاص، رفتاری نامناسب وپرخاشگرانه دارد، بکوشید کتاب داستانی با همان موضوع یا موضوع مشابه پیدا کنید وبرای او بخوانید و نظر وی را جویا شوید.
7. به کمک کتاب، کودک را تشویق کنید مسائل وحرف هایش را بازگو کند. او به صورت غیر مستقیم یاد می گیرد در برخورد با مشکلات یا هنگام تصمیم گیری های دشوار، به سراغ کتاب برود.
پدر ومادر عزیز!
*. نگران فراگیری خواندن کودک خود در زمان معّین خواندن نباشید. علاقه کودک به خواندن در زمان کسب توانایی خواندن، بسیار مهم تر از آن است که در زمانی معّین خواندن را فراگیرد .
*. انتظار نتیجه گیری های سریع یا پیشرفت مداوم را نداشته باشید. فراگیری خواندن، بیشتر وقت وقت ها، فرایندی بسیار تدریجی است.
*. به خود، نه همچون کسی که کتاب خاصی را به کودک می آموزد، بلکه چون کسی نگاه کنید که به کودک کمک می کند تا مرحله ای از فرایند خواندن را پشت سر بگذارد.
*. وقتی هیچ یک از شما (والدین وکودک ) حوصله خواندن ندارید، سعی نکنید هر طور شده چیزی بخوانید!
*. وسرانجام از خواندن کودک ایراد نگیرید و او را وادار نکنید که بیشتر تلاش کند.
همچنین وی را در خواندن کتاب، با همسالانش مقایسه نکنید.
مشاهده شده در ماهنامه زن وخانواده طوبی،1ردیبهشت وخرداد1388، صفحه64-65