انواع تحقیق
تحقیق از جنبههای گوناگون به انواعی تقسیم میشود:
1. بنیادی و کاربردی
«تحقیق بنیادی» تحقیقی است که با موضوعهای زیربنایی در ارتباط است. ولی «تحقیقهای کاربردی»، از جمله تحقیقهایی هستند که در پاسخ به مسائل عصری به انجام میرسد و نتایج آن برای اصلاح امور به کار میرود. برای نمونه، ناسخ و منسوخ و ظاهر و باطن و اعجاز قرآن، تحقیقی بنیادی است. اما نوگرایی، تحجرگرایی و پاسخ به شبههها و مسائل مستحدثه فرهنگی معاصر، کاربردیاند.
2. میدانی و اسنادی(کتابخانهای)
تحقیق میدانی تحقیقی است که بر روی پدیدههای عینی محسوس و قابل اندازهگیری صورت میگیرد. به طور کلی، هر مطالعه علمی بزرگ یا کوچکی که روابط را به طور نظام یافته دنبال میکند و فرضیهها را میآزماید و نیز در شرایط زندگی واقعی مانند: جوامع محلی، مدارس، کارخانهها، سازمانها و مؤسسهها که اجرا میشود، از انواع مطالعه میدانی است. در تحقیقات میدانی، محقق از سه روش «مشاهده»، «مصاحبه» و «پرسشنامه» برای گردآوری اطلاعات مورد نیاز خود بهره میبرد.
در تحقیق اسنادی، اطلاعات لازم در مورد ریز موضوعهای تحقیق، از طریق مطالعه کتابها، مقالهها و پایاننامهها و دیگر آثار مکتوب که به طور معمول در کتابخانههای عمومی یا تخصصی موجود است و نیز با اندیشهورزی و تدبر بر روی اطلاعات، به دست میآید. بر این اساس، پژوهشگر نخست باید نوعی کتاب شناسی متناسب با پژوهش خود را فراهم آورد. منبع شناسی، محقق را آگاه میسازد که از هر منبع در چه موضوعی و به چه اندازهای باید استفاده کند.
3. درون رشتهای و میان رشتهای
بسیاری از موضوعها به اعتبارهای گوناگون، در علوم متعددی مورد بحث قرار میگیرند. «تحقیق درون رشتهای»، تحقیقی است که برای رسیدن به نتایج مورد نظر، به مباحث مطرح در یک علم بسنده میشود. ولی در «تحقیق میان رشتهای»، باید به مباحث دو یا چند علم مراجعه شود. بر این اساس، مقایسه قصاص در علوم فقهی و حقوق، موضوعی میان رشتهای است. اما قصاص در فقه اسلامی، درون رشتهای محسوب میشود.
4. متن پژوهی، موضوع یا مسئله پژوهی
برخی از تحقیقها مانند: ترجمه و نقد یک اثر و یا تصحیح و تعلیق یک نسخۀ خطی که برای حل یک مسئله یا مسائل خاصی انجام نمیشوند، را میتوان «متن پژوهی» نامید. بعضی از پژوهشها به موضوع خاصی میپردازد مانند شفاعت یا توسل اما برخی دیگر از تحقیقها که برای پاسخگویی به سؤال یا سؤالهای خاصی انجام میشوند، «مسئله پژوهی» نام دارند؛ مانند اینکه بدانیم زبان قرآن، چه زبانی است؟ آیا عرفی است یا فرا عرفی؟
به این سه نوع پژوهش، متن محوری، موضوع محوری و مسئله محوری هم گفته میشود.
5. تحقیق معناشناختی و پدیده شناختی
در تحقیق معنا شناختی، موضوع آن معناست و رابطۀ معنا با لفظ، یا معنا با معنا بررسی میشود. معنا هم دو قسم است: الف) معنای بسیط که عبارت است از: مفهوم یا تصور؛ ب) معنای مرکب که عبارت از قضیه یا تصدیق است.
در «تحقیق پدیده شناختی»، موضوع آن پدیده یا رابطه دو پدیده خارجی با یکدیگر، بررسی میشود که آیا وجود یکی، سبب وجود دیگری میشود (تحقیق علّی) و آیا اوصاف مشترکی با هم دارند (تحقیق توصیفی) و مانند آن.
6. تحقیق توصیفی، انتقادی و تبیینی
در «تحقیق توصیفی» پژوهشگر به گزارش دهی اطلاعات حاصل از تحقیق میپردازد، بدون آنکه در مورد آنها هیچ گونه اظهارنظری بکند. البته گاهی توصیف از منظر صاحبان اقوال و انظار است و زمانی نیز محقق از منظر یک ناظر بیرونی به اقوال مینگرد. ولی در «تحقیق انتقادی»، محقق علاوه بر گزارش اطلاعات، به ارزیابی و رد و اثبات آنها میپردازد.
در تحقیق انتقادی، برای اینکه طلبهای بتواند با شناسایی مواضع غفلت و ایجاد هوشیاری برای تکرار نشدن آنها، در کار خویش بهره گرفته و با فرایند رساله نویسی آشنا شود، شایسته است آثار تحقیقی دیگران را بررسی و آنها را با توجه به اصول علمی، از زوایای گوناگون نقد و ارزیابی کند.
اما «تحقیق تبیینی» آن است که محقق میکوشد تا از زوایای پنهان موضوع تحقیق، مانند: علل، انگیزهها، لوازم و عواقب آن پرده بردارد.
موفق وپیروز باشید.